Allemaal ambachtelijk

Ik loop al een tijdje met het idee om een tekentablet met ingebouwd scherm te kopen. Je kent ze misschien, het is een soort monitor waar je met je pen op kan tekenen. Je kunt dan in de computer direct je schets maken en inkleuren. Helaas zijn deze apparaten peperduur en is het nog maar de vraag of ze echt zo fijn werken. Ik gebruik af en toe wel een gewoon tekentablet maar daar krijg je een stijve nek van door naar het scherm staren terwijl je krampachtig jezelf een tennis elleboog tekent.

Op dit moment doe ik alles daarom nog steeds op de ouderwetse manier. En dat is soms best wel even werk! Hieronder een aantal voorbeelden.

Stap 1 is de schets. Die maak ik gewoon met potlood op papier. Dat werkt het lekkerst en het snelst. Dan scan ik hem in en wijzig ik de kleur naar blauw. Dat is stap 2. Daarna print ik de blauwe versie uit en die ga ik inkten. Ook weer op papier met inktpennen. Deze scan ik dan ook weer in voor ronde 3. Met inscannen in zwart/wit valt het blauw automatisch weg. Dat scheelt me een aantal gummen in de maand. Tenslotte stap 4: het inkleuren en dan is de tekening klaar.

Nou moet ik zeggen dat er tussen inkten en inkleuren vaak nog een retoucherings slag zit om de geinkte foutjes weg te werken. Vroeger moest je met een plakker het foute stukje afplakken en eroverheen inkten. Dit is het gedeelte waar ik wel een tekentablet zonder scherm voor gebruik.

Nog even sparen. Misschien volgend jaar?

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *