Nieuws Waar ben ik allemaal mee bezig

wat-een-dag.jpg

Weer een jaar!

Zo dat is lang geleden! Het laatste bericht was zo’n beetje van eind 2020 en nu zitten we alweer bijna in 2022. Wat vliegt de tijd! En weer een heel jaar met Corona. Toch weer veel getekend dit jaar. Vorig jaar de praatplaten en dit jaar veel voor Kleurrijker getekend maar ook bijvoorbeeld voor de gemeente Bloemendaal. En als je iets tekent dan zien de andere gemeentes dat en die willen dan ook graag een leuke tekening. Ook de Gemeente Heemstede en Velsen hebben inmiddels een tekening laten maken. Vorig jaar was ik bezig met de laatste praatplaat. Deze is inmiddels af en dit is het resultaat.

sneak-preview-wat-een-dag.jpg

Eind van het Jaar!

2020, Het was me een jaartje wel. Zijn we blij dat het voorbij is straks? Ik weet het niet. We zijn volgens mij nog lang niet klaar met Corona en ik vermoed dat we van de zomer nog even lekker in Nederland vakantie vieren. Wel hoop ik dat we snel weer met meer mensen samen mogen komen want het wordt wel erg saai anders.

Ook ik doe trouwens mee aan de nieuwe nationale sport: Wandelen! Heb al heel wat bossen, steden en dorpen gezien vanaf het voetpad. En ondertussen blijf ik opdrachtjes maken. Het afgelopen jaar heb ik veel voor Uitgeverij Kleurrijker gewerkt en op dit moment ben ik bezig met de laatste praatplaat. Hierboven een unieke sneak-preview hoe dat er ongeveer gaat uitzien. Het is nog niet helemaal ge-inkt en alles moet nog ingekleurd worden. En je ziet hier maar een klein hoekje van de hele plaat. Volgend jaar ongetwijfeld meer.

Een fijne jaarwisseling en een gezellig en gezond 2021 gewenst.

kringloop-4.jpg

Kleurrijker

De laatste tijd ben ik regelmatig bezig met een aantal grote tekeningen voor uitgeverij Kleurrijker. Het gaat om z.g. praatplaten. Een soort poster waar van alles op te zien is en waar de kijker, in dit geval een student die Nederlands leert, moet aangeven wat er gebeurd. Er zijn veel mensen die iets doen en de student moet in zijn/haar eigen woorden de handeling of de actie omschrijven.

De tekening zijn op A3 formaat en het is best een hoop werk om alle situaties duidelijk op papier te krijgen. Het is heel veel passen en meten. Gelukkig kan ik tegenwoordig de schets ook digitaal maken waardoor je vrij snel figuurtjes kan verplaatsen schalen en draaien. Dat is wel een uitkomst anders ben je nog langer bezig.

Ik heb wat uitsneden van de tekeningen hier en in de slider op de home page gezet. Het is veel werk zo’n plaat maar het eindresultaat vind ik zelf ook altijd erg leuk om te zien.

zoekplaat.jpg

reclame

Voor UMM in IJmuiden maak ik regelmatig wat tekeningetjes. Soms zit daar een leuke plaat bij en deze was ik helemaal vergeten. Het ging in dit geval over reclame uitingen en dat je zonder er erg in hebt de hele dag door beïnvloed wordt. De tekening en opdrachten zijn voor kinderen uit het basisonderwijs. Bij deze..

auw.jpg

Bij de Fysio

Ik was vanmiddag even bij de fysio in ons plaatselijke gezondheidscentrum en zag daar ineens een grappige folder liggen:

Ik was helemaal vergeten dat ik ongeveer 2 jaar terug tekeningetjes had gemaakt voor de SOLK cursus. Leuk om te zien dat de plaatjes nu goed tot hun recht komen in de juiste context.
Zo zie je maar weer dat een simpel figuurtje meer overbrengt dan een gedetailleerd en perfect gestyled mannetje. Ik heb er gelijk maar eentje meegenomen.

boek-wat-nu.jpg

BOEK!

Het boek van Roelant van Ewijk is gisteren (zondag 14 april) officieel gelanceerd in boekwinkel Laan in Castricum. Het heeft bijna 10 jaar geduurd en er zijn veel revisies geweest en veel tekeningen uiteindelijk niet gebruikt, maar het is er nu dan toch echt!
Het heet: Wat Nu…? en het introduceert en methode om om te gaan met de obstakels in het leven en daar constructieve oplossingen voor te bedenken. Ik was er gisteren ook bij en het was erg gezellig. Roelant heeft een presentatie gegeven over het boek met wat leuke slides voorzien van mijn tekeningen en de tekeningen uit het boek. Hij geeft zelf in het dagelijks leven trainingen en gebruikt daarbij het boek als hulpmiddel.

Leuk om na 10 jaar eindelijk mijn tekeningen in het boek terug te zien.

Een aantal tekeningen uit het boek.

 

schets-naar-inkt-2.jpg

Allemaal ambachtelijk

Ik loop al een tijdje met het idee om een tekentablet met ingebouwd scherm te kopen. Je kent ze misschien, het is een soort monitor waar je met je pen op kan tekenen. Je kunt dan in de computer direct je schets maken en inkleuren. Helaas zijn deze apparaten peperduur en is het nog maar de vraag of ze echt zo fijn werken. Ik gebruik af en toe wel een gewoon tekentablet maar daar krijg je een stijve nek van door naar het scherm staren terwijl je krampachtig jezelf een tennis elleboog tekent.

Op dit moment doe ik alles daarom nog steeds op de ouderwetse manier. En dat is soms best wel even werk! Hieronder een aantal voorbeelden.

Stap 1 is de schets. Die maak ik gewoon met potlood op papier. Dat werkt het lekkerst en het snelst. Dan scan ik hem in en wijzig ik de kleur naar blauw. Dat is stap 2. Daarna print ik de blauwe versie uit en die ga ik inkten. Ook weer op papier met inktpennen. Deze scan ik dan ook weer in voor ronde 3. Met inscannen in zwart/wit valt het blauw automatisch weg. Dat scheelt me een aantal gummen in de maand. Tenslotte stap 4: het inkleuren en dan is de tekening klaar.

Nou moet ik zeggen dat er tussen inkten en inkleuren vaak nog een retoucherings slag zit om de geinkte foutjes weg te werken. Vroeger moest je met een plakker het foute stukje afplakken en eroverheen inkten. Dit is het gedeelte waar ik wel een tekentablet zonder scherm voor gebruik.

Nog even sparen. Misschien volgend jaar?

spreekbeurt-konijn.png

Oranje

Zo, dat is weer even geleden. Druk druk druk. Af en toe moet de site ook weer even worden ge-update. Een van de laatste dingen die ik gemaakt heb was voor UMM in Santpoort. Zij maken o.a. online training video’s. Deze video’s zijn voorzien van tekeningen en daar kom ik dan ook even om de hoek kijken. De tekeningen zijn een beetje interactief en hebben soms een bewegend element. De tekeningen waar ik mee bezig ben geweest hadden te maken met leren hoe een computer werkt voor kinderen. Zo wordt kinderen bv geleerd hoe je in stappen moet denken; eerst dit, dan dat, daarna pas dat. En ben je niks vergeten?

De huisstijl van UMM is oranje en dat geeft restricties aan het inkleuren maar het maakt het ook wel weer wat makkelijker om in te kleuren.

 

goeie-buurt.jpg

Foute buurt, Fijne buurt.

Ik was laatst mijn tekeningen aan het ordenen en kwam langs een opdracht waar ik een straat moest tekenen op 2 verschillende manieren. Met asociale mensen en meer gelukkige mensen. Wat ik leuk vond was dat zowel in de goeie als de slechte buurt dezelfde mensen een rol spelen. Als je goed kijkt zie je steeds weer iets nieuws.

 

Basishouding.jpg

Herfst!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een nieuwe blog post heb gedaan. Je kent het wel, het is zomer en de vakantie zit ertussen, alle opdrachten zijn klaar en nieuwe laten nog even op zich wachten. En aan 1 kant is dat wel prettig. Lekker rustig.
Ik heb niet helemaal stil gezeten. Inmiddels een Facebook pagina opgezet https://www.facebook.com/Soulkoeien/ en ook de eerste schrede gezet op Instagram.

De opdracht Yoga voor kinderen is ook inmiddels af en ik ben lekker uitgerust dus nu ben ik helemaal Zen…